Elektrik Dağıtım Otomasyonu Laboratuvarı Açıldı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü bünyesindeki Elektrik Tesisleri Laboratuvarı Siemens’in desteği ile yenilenerek "Elektrik Dağıtım Otomasyonu Laboratuvarı" adı altında tekrar hizmete girdi.

İTÜ’lü öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının modern teknolojiyle eğitim yapmasını sağlayacak Elektrik Dağıtım Otomasyonu Laboratuvarı, 16 Nisan 2013 Salı günü düzenlenen bir törenle hizmete açıldı. Laboratuvarın açılışında İTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Prof. Dr. İbrahim Özkol, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ömer Usta, Siemens Akıllı Şebekeler Global CEO’su Dr. Jan Mrosik, Siemens Akıllı Şebekeler Global CFO’su Bernd Haetzel, Siemens Akıllı Şebekeler Türkiye Direktörü Hasan Ali Pazar, Ticari Direktörü Tolga Afşin ve Siemens uzmanlarının yanı sıra, İTÜ’lü akademisyenler ve öğrenciler yer aldı.



Elektrik Dağıtım Otomasyonu Laboratuvarı’nda kullanılan ekipmanın modern cihazlarla değiştirilmesine ek olarak iç restorasyon ve projeksiyon temini gibi ihtiyaçlar da Siemens desteğiyle tamamlandı. Laboratuvarda Siemens’ten temin edilen 1 adet mesafe koruma rölesi (7SA6), 1 adet diferansiyel rölesi (7UT6), 1 adet aşırı akım rölesi (7SJ80), 1 adet gerilim rölesi (7SJ80), 1 adet SICAM 1703 RTU, 1 adet SICAM 230 SCADA yazılımı, 5 adet pano ve ihtiyaç duyulan yardımcı ekipmanlar hizmete alındı. Toplamda 100’ün üzerinde öğrenciye deney imkanı sunan laboratuvar, öğrencilerin koruma tekniği ve teknolojileri ile bunların enerji otomasyon sistemlerine entegrasyonu hakkında bilgi sahibi olmalarını, RTU ve SCADA yazılımı sayesinde enerji otomasyon sistemleri ile ilgili detaylı bilgi edinmelerini sağlıyor.

Laboratuvarda İTÜ’lü öğretim üyeleri tarafından Simatic PLC, Simatic HMI, Simatic NET, Simatic PCS 7, Simotion, Sinamics ve Sinumerik eğitimleri veriliyor. Bu uygulamalar haricinde uygulamaya konulan "Geleceğin Profesyonelleri Projesi" öğrencilere burs, staj imkânı ve bazen de esnek zamanlı çalışma fırsatları sunuyor. Öğrenciler, edindikleri deneyimle akademik öğrenimlerini daha bilinçli yönlendirebilirken, mezun olduktan sonra da daha iyi tercihler yapabilme şansı elde ediyor.

  


İTÜ Kurumsal İlişkiler ve Mezunlarla İletişim Ofisi
İTÜ Ayazağa Kampüsü, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, 34469 Maslak, Sarıyer/İstanbul
mezun@itu.edu.tr
Telefon ve Faks: (212) 285 30 80