Türkiye'de 7/24 Açık Tek Devlet Üniversitesi Kütüphanesi İTÜ'de

"İTÜ MUSTAFA İNAN KÜTÜPHANESİ"

Ayazağa Yerleşkesi'nde yer alan Mustafa İnan Kütüphanesi, Türkiye'nin 7/24 açık tek kütüphanesi olması, zengin görsel işitsel arşivi ve film izleme localarıyla Türkiye'nin en özel kütüphanelerinden biridir.

Ayrıca; İTÜ'de 5 kampüste toplam 8 kütüphane bulunmaktadır.

İTÜ'nün tüm kütüphanelerinde;

161 veritabanı, 540.000 basılı yayın, 177.536 bin e-kitap, 65.713 e-dergi, 5 bin nadir eser, 1 milyon 200 bin elektronik tez, 4 bini film koleksiyonu olmak üzere 11.982 görsel materyal kullanıma sunulmuş durumdadır.

İTÜ kütüphanelerinde, dünyadaki çağdaş gelişmeler izlenmekte ve en kısa sürede uygulamaya konulmakta, kütüphanelerimizde bulunmayan yayınlar dünyanın neresinde olursa olsun araştırılıp; getirtilmekte ve kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.

İTÜ Merkez ve bütün şube kütüphanelerinde çağdaş teknolojinin bütün olanaklarından yararlanılmakta ve çağdaş bir üniversite kütüphanesinde sunulan bütün hizmetler sunulmaktadır.

Bunların başlıcaları;

Web üzerinden 24 saat hizmete açık online kütüphane kataloğu, Elektronik dergiler, Online ve CD-ROM veri tabanları, Web üzerinden kitap siparişi, Diğer kütüphane ve bilgi merkezlerinden online kitap ve makale talebi, Web üzerinden kitap ayırtma ve ödünç alınan kitabın süresinin uzatılması, Gecikme cezalarının elektronik kimlik kartları ile sanal olarak ödenmesi, Çeşitlenen kütüphane materyalinin (CD, Video, ses kasedi, slayt vb) Görsel-İşitsel merkez aracılığıyla hizmete sunulması, İTÜ mensuplarının istediği bütün kitapların kütüphanelere sağlanması ve kullanıcıların siparişleri hakkında e-posta aracılığıyla bilgilendirilmesi, Geciken yayınlar ile ayırtılan yayınlar konusunda okuyucuların e-posta aracılığıyla bilgilendirilmesi gibi elektronik hizmetlerdir. Ayrıca kullanıcıların kendi kendilerine ödünç kitap almalarına olanak sağlayan shelf checkout sistemi ülkemizde ilk defa İTÜ Merkez kütüphanesinde hizmete konulmuştur.

 

 


İTÜ Kurumsal İlişkiler ve Mezunlarla İletişim Ofisi
İTÜ Ayazağa Kampüsü, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, 34469 Maslak, Sarıyer/İstanbul
mezun@itu.edu.tr
Telefon ve Faks: (212) 285 30 80