İTÜ'lüler Oğuz ATAY'ı unutmadı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, Türk edebiyatının önemli isimlerinden olan Mezunumuz Oğuz Atay'ı ölümünün 35. yılında mühendisliği, yaşamı ve romancılığı üzerine konuşarak andı. İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi ile İTÜ Fikir ve Merak Platformu öğrencileri tarafından Ayazağa Kampüsü'nde gerçekleştirilen etkinliğe ilgi büyüktü.

İTÜ Türk Dili Bölümü Öğretim Görevlisi Aslı Kantarcı moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin İnan, Doğuş Üniversitesi Öğretim Görevlisi Arzu Aygün ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hilmi Tezgör konuşmacı olarak yer aldı. İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, Genel Sekreter Doç. Dr. Tayfun Kındap, Oğuz Atay'ın kızı Özge Atay Canberk ve Prof. Dr. Mustafa İnan'ın oğlu Hüseyin İnan da dinleyiciler arasındaydı.

Öğretim Görevlisi Aslı Kantarcı konuşmasında Oğuz Atay'ın okurları üzerine değerlendirmelerde bulundu. Yazarın okurlarını iki kısma ayıran Kantarcı, “İlki yazarıyla mesafesini çok iyi belirlemiş bir okur, ikincisi ise kendisine biraz uzak kalmış bir okur kitlesi var. Yaşarken hak ettiği değeri bulamayan yazarımızı ölümünden sonra burada zirveye taşıyan şey nedir bunun sebeplerinin tartışılması gerekir.” diye konuştu.

Ülkemizin ve İTÜ'nün değerli bilim adamlarından merhum Prof. Dr. Mustafa İnan'ın kızı Prof. Dr. Esin İnan ise Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar, Bir Bilim Adamının Romanı kitaplarından bahsetti. Prof. Dr. İnan, katılımcılara babasının yaşamını konu alan  “Bir Bilim Adamının Romanı” isimli kitabın yazılış öyküsünü anlattı, o dönemde kitabın yayınlanma sürecine yapılan eleştirilere açıklık getirdi. Prof. İnan sözkonusu romanının oyunlaştırıldığını ve 28 Aralık'ta sahneleneceğini söyledi.

Oğuz Atay'ın Türk Edebiyatında bulunduğu yerin okuruyla kurduğu ilişkiye bağlı olarak şekillendiğini ifade eden Doğuş Üniversitesi Öğretim Üyesi Arzu Aygün ise yazarın ; “Tutunamayanlar”, “ Tehlikeli Oyunlar” , “Eylembilim” romanlarının kahramanları ve “Beyaz Mantolu Adam”, “Korkuyu Beklerken” isimli öyküleri üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Hilmi Tezgör de Oğuz Atay'ın eserlerindeki farklı pasajlardan örnekler sundu. Konuşmaların ardından etkinlik, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı tarafından seslendirilen Türk Müziği dinletisi ile sona erdi. Okurlar, Oğuz Atay'ın kızı Özge Atay Canberk'le birlikte fotoğraf çektirdi. Anma etkinliklerinin her yıl düzenlenmesi temennisi ile gece sona erdi.

 

   

 


İTÜ Kurumsal İlişkiler ve Mezunlarla İletişim Ofisi
İTÜ Ayazağa Kampüsü, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, 34469 Maslak, Sarıyer/İstanbul
mezun@itu.edu.tr
Telefon ve Faks: (212) 285 30 80