Prof. Dr. Celal Şengör Harita Salonu Açıldı

İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi bünyesinde oluşturulan Prof. Dr. Celal Şengör Harita Salonu ve Türkiye’nin ilk kartografya koleksiyonu, açılış töreniyle  hizmete girdi.



Mustafa İnan Kütüphanesi’nde yapılan törene, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Prof. Dr. Celal Şengör, Genel Sekreter Doç. Dr. Tayfun Kındap, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Göknur Aslan ve İTÜ’lü akademisyenler katıldı. Törende konuşan Göknur Aslan, “Son derece değerli koleksiyonunu İTÜ’ye bağışlayan Prof. Dr. Celal Şengör’e ve koleksiyonun sergilenmesinde büyük katkıları olan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’ya teşekkürlerimi iletiyorum.” dedi. Göknur Aslan’ın ardından söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, söz konusu koleksiyonun üniversitemize kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Bu önemli koleksiyonu bağışalayan Prof. Dr. Celal Şengör’e teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Törendeki son konuşmayı yapan Prof. Dr. Celal Şengör ise “Bu haritalar benim son 40 yılda yaptığım koleksiyon faaliyetinin neticesidir. Kendi araştırmalarım için dünya çapında bir harita koleksiyonuna ihtiyacım olduğu için bunları topladım. İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi’nde bu koleksiyonu yönetebilecek uzman bir kadro bulunduğu için, gönül rahatlığıyla haritalarımı kütüphaneye bağışlıyorum.” dedi.

İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör’ün bağışladığı eşsiz değerde yaklaşık 5 bin haritanın dijitalleştirilmesiyle oluşturulan koleksiyon Türkiye’de bir üniversite kütüphanesi çatısı altında ilk kez bir araya getirildi. Koleksiyonun büyük kısmı, dünyanın çeşitli ülkelerinden farklı türlerde haritalardan oluşuyor. Jeolojik, tektonik, jeomorfolojik ve metalojenik içeriğe sahip, çok çeşitli ölçek ve boyutlardaki koleksiyonda aynı zamanda hava fotoğrafları, gezegen atlasları, deniz haritaları da bulunuyor. Koleksiyonda ayrıca Harita Genel Komutanlığı tarafından yayınlanmış jeolojik ve topografik haritalar da yer alıyor.

İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi, koleksiyonun restorasyonunu ve sunumunu uzman harita kütüphanecisi ve uzman kimyager eşliğinde gerçekleştirmesiyle de Türkiye’deki akademik kütüphaneler içerisinde bir ilke imza attı.

Global ölçekte jeolojik araştırmaların yapılabilmesine imkân sağlayacak koleksiyon, kısa süre içinde Prof. Şengör’ün nadir harita bağışlarının eklenmesiyle daha da genişleyecek.


İTÜ Kurumsal İlişkiler ve Mezunlarla İletişim Ofisi
İTÜ Ayazağa Kampüsü, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, 34469 Maslak, Sarıyer/İstanbul
mezun@itu.edu.tr
Telefon ve Faks: (212) 285 30 80