İTÜ RSG, Sahte Manzaraların Fotoğrafçısı Lori Nix'i Ağırlıyor

10.11.2016

İTÜ RSG’nin yeni sergisi için geri sayım başladı. Bu yıl 24. kez düzenlenen İFSAK Fotoğraf Günleri kapsamında ABD’li Fotoğraf Sanatçısı Lori Nix’in çalışmalarından oluşan “City Statement” sergisi 10 Kasım’da açılıyor.

Lori Nix, kendini; “etrafta gezinip çekecek fotoğraf aramayan, fotoğrafını çekeceği şeyleri kendi üreten” bir sanatçı olarak tanımlıyor. Hayatın içindeki zıtlıklara, sistemlerin düzensizliğine ve doğanın başrolde olduğu kötü senaryolara odaklanan minyatür sahneler hazırlıyor. Ardından, bu senaryoları ve sahneleri, ürettiği minyatür dünyaların etkisinde ve yalınlığında gizli fotoğraflarla sunuyor.

“Sahte Manzara Fotoğrafçısı”

Son 10 yıldır afetlere odaklanan bir minyatür ve fotoğraf serisi oluşturan Lori Nix, doğanın insanların yaşam alanlarını ele geçirmesini insandan arındırılmış senaryolarla irdeliyor. Düzeni bozulmuş, tahrip olmuş ve hiçbir insan görüntüsünün yer almadığı mekânlarıyla, insanın doğa karşısındaki güçsüzlüğünü de fark ettiriyor. Zıt bir kurguya dayanan felsefesi, “doğaya zarar veren, gücün temsili olan insan” bakışının alışılmışlığını kırıyor.

Kargaşa İçindeki Manzaraların Fotoğrafları

Kendini “sahte manzara fotoğrafçısı” olarak tanımlayan Lori Nix, izleyicilerin hayal gücünün sınırsızlığında ilerlemeyi seviyor. Ucu açık anlatıları özellikle tercih eden sanatçı, karmaşık ve detaylı işler üretiyor. İşlerine hâkim olan ortak temalar; inşa fotoğrafı, kargaşa içindeki manzara ve öfkenin mizahla evliliği. Tüm bunları, özel bir sonuca bağlamadan sunuyor.

10 Ocak’a Kadar Açık

Güzelliklere odaklanmak yerine hayatın karanlık köşeleriyle ilgilenen Lori Nix’in İTÜ RSG'nin ev sahipliğinde açılacak sergisinde yer alacak fotoğraflar, kentsel manzara kalıntıları arasında geziniyor. Özellikle modern dünyanın bilgi ve kültür ortamlarını işlemeyi tercih eden sanatçının fotoğraflarındaki mekânlar; tiyatro, müze, kütüphane ve elektrik süpürgesi galerisi olarak karşımıza çıkıyor.

“City Statement” sergisinin açılışı, 10 Kasım Perşembe, saat 19.30’da, İTÜ RSG’de (Rektörlük Sanat Galerisi) verilecek davetle yapılacak. Sergi, 10 Ocak 2017’ye dek ziyarete açık olacak.

İTÜ RSG, haftanın her günü 08.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Rektörlük Binası'nda yer alan galerinin kapıları, dileyen tüm sanatseverlere açık.

İFSAK Fotoğraf Günleri

İFSAK’ın, 1985’ten beri düzenlediği “İstanbul Fotoğraf Günleri” her yıl ulusal ve uluslararası sanatçıları bir araya getiriyor. Şehirdeki farklı mekânların ev sahipliği yaptığı festival kapsamında, sadece sergi değil söyleşiler ve atölye çalışmaları da gerçekleştiriliyor. 1 Kasım - 30 Kasım 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek bu yılki etkinliğin teması ise “THANATOS - Tek Düşmanım Kendim” olarak belirlendi. Türkiye’nin ilk fotoğraf festivali olan İFSAK Fotoğraf Günleri hakkında detaylı bilgiye www.ifsak.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Lori Nix Kimdir?

Lori Nix, Truman State Üniversitesi’nde hem seramik hem de fotoğraf eğitimi aldı. Ayrıca, Ohio Üniversitesi’nde de fotoğraf üzerine eğitim gördü. New York’ta yaşayan sanatçı, New York Film Akademisi’nin sanatsal danışma komitesinde görev yapıyor. Ayrıca genç sanatçıların yetişmesi için mentorluk programlarına katılıyor ve üniversitelerde ders veriyor. ABD’nin birçok eyaletinin yanı sıra; Kanada, İtalya ve Almanya’da sergiler açtı. Eserlerinin sergilendiği yerler arasında; New York Sanat ve Tasarım Müzesi, Toledo Sanat Müzesi, Ohio Müzesi, Almanya Moyland Sarayı ve Greenwich Bruce Müzesi bulunuyor.

İTÜ Kurumsal İlişkiler ve Mezunlarla İletişim Ofisi
İTÜ Ayazağa Kampüsü, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, 34469 Maslak, Sarıyer/İstanbul
mezun@itu.edu.tr
Telefon ve Faks: (212) 285 30 80